Over het design

Eigenlijk is het vreemd dat er bij de meeste boeken weinig aandacht (of geld) lijkt te worden besteed aan de vormgeving. Soms zijn boeken met prachtige covers, maar veel verder dan de cover gaat het vaak niet.

Boeken zien er eigenlijk een beetje hetzelfde uit; althans romans en managementboeken. Waarom is dat eigenlijk? Is het om de kosten laag te houden? Is het omdat het alleen om de inhoud zou moeten gaan? Is het omdat mensen dit niet belangrijk vinden? Ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat ik hou van mooi vormgegeven boeken. Boeken die je op tafel wil laten liggen, boeken die visueel uitnodigen om te lezen; van vormgegeven tekst met ‘lucht’ en afwisseling en keuze.

Het design van dit boek is meer dan alleen het sausje dat op het laatst even over de inhoud is gegoten. Het is een essentieel onderdeel van de opbouw en de structuur en maakt dat jij als lezer de keuze hebt in wat en hoe je leest. De inhoud en het design zijn in die zin dus complementair en versterken elkaar.

Daarbij is het boek gemaakt van bijzondere en kwalitatief hoogstaande materialen en heeft het een afwijkend ontwerp aan de binnenkant, dat uit twee delen bestaat.

Dankzij Nevel Karaali, die dit boek heeft vormgeven, hebben we kennisgemaakt met mogelijkheden waar wij nooit aan gedacht zouden hebben. En bij alles is steeds de lezer in gedachten gehouden: hoe de tekst als beeld ervaren wordt, wat lettertypes doen, hoe het materiaal aanvoelt en wat dit oproept bij de lezer.

Het is prachtig geworden. Wat alleen jammer is, is dat al dit moois bijna niet op beeld is vast te leggen. Je moet het in handen hebben, voelen, bekijken en vooral: lezen.